tisdag 23 januari 2024

Autocads filformat, del 1

Bakgrund

Varje fil i en dator skapas som en viss typ eller format. Till exempel är filen du tittar på en HTML-fil som används på webben. En standard AutoCAD-ritning skapas som en DWG-fil. 

Skillnaden är hur programmet känner igen filen. Varje filtyp har också en distinkt struktur så att programmet som skapade den kan läsa den korrekt. Ditt operativsystem vet vilka filtyper som är associerade med vilka program.

Från början kunde du bara använda 8 tecken till filnamnet och 3 tecken till filändelsen, totalt 11 tecken

Ritning Exempel. Drawing1.dwg  Filnamn

dwg                                         Filändelse


Idag kan du använda upp till 256 tecken för filnamnet, men fortfarande bara 3 eller 4 tecken för filändelsen. Eftersom operativsystemet är inställt på att dölja filändelsen, är det bra att slå på, för att visa dessa.

Det finns vissa reserverade tecken du inte kan använda:

< Mindre än

> Större än

: Kolon

; Cemikolon

" Citat

/ Framåtslash

\ Bakåtslash

| Stående slash

? Frågetecken

* Asterix

Tips. Använd tecken, gemener eller versaler, samt siffror när du döper dina filer och                         sökvägar och utelämna specialtecken. Ett mellanslag kan i vissa lägen uppfattas                     som en ny rad när du kör skript, använd ett understreck eller bindestreck istället för                  att hålla ihop filen. Använd SIS Bygghandlingar för namngivning av CAD-filer.

Not. Autodesks produkter har ingen egen begränsning i vad som gäller längd på                             sökvägar utan detta är en begränsning som finns i operativsystemet .

         Sökväg inklusive filnamn och filändelse får inte överstiga 260 tecken, om du vill att                     Autocad ska kunna läsa filen.

Det finns två möjligheter att ändra på längd i Windows för att uppnå maximala 32767                tecken. Kontakta IT-avdelningen för att utföra.

a. Ändra MAX_PATH i windowsregistret under ;

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem och 

LongPathsEnabled till 1.

b. Lägg till i gruppolicy under; 

Computer Configuration > Administrative Templates > System > File System > Enable NTFS long paths.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar